Wednesday, December 31, 2008

Kenangan Mendaki Puncak Kinabalu

Hari aku tengah pikir macam mana nak cari sponsor nak g sabah untuk projek INTAN. Dalam dok2 ikir tu teringat aku masa g sabah untuk mendaki gunung kinabalu di Sabah masa Matrik dulu. Seminggu di sana. Rindu gila saat Disana.

Hari aku rasa nak kongsikan skit pengalaman mendaki gunung Kinabalu dan aktiviti di Sabah. Insyaallah januari 2010 kita akan naik sekali lg ke puncak kinabalu mcam dirancang. Jadi kepada kengkawan, macam biasa benda paling penting kumpul duit. hahahhaha.. perit ooo nak cari duit..

So bermula la kisah pg kul 3pg sem 1 di Matrik kedah.. masa aku tgh lepak2 ngan kengkawan aku dalam bilik disable..tetiba lecturer aku 'taiko' En Kjj mai bilik. Then citer ilham terbaru, nak g gunung kinabalu.. idea menarik tu.. then sembang2 bermula tugas pertama cari pendaki n paperwork. Semua en kjj tlg setel kan.. then dapat peserta 40 org yang sanggup keluarkan rm500 seorang. Then Kita adakan trainning jungle tracking berjam2 tgh panas kt hutan apa ntah.. then daki gunung jerai.. fit ness test.. mmg fit lah.. selain tu persedian barang2, shoping sampai kat pesta penang.. cari duit.. najwad (along) terre cari duit.. kire leh dapat sampai org 4 helai bj n topi dan jamuan sampai 4 kali lah...semua keje ni dalam biro.. semua berjalan lancar..

Tiba lah hari nak pi.. dari KMK bertolak ke KLIA then naik fligth tgh malam.. sampai pg2 buta kat kota kinabalu dan bermalam di sana.. then the next day bertolak ke Kinabalu Park. On the way singah di kebun sayur.. beli survinior dan mcam2 lah.. then terus ke kita balu park.. sampai petang waktu ni.. then lepas check in.. Peklah selaku Asst Capt, membahagikan bekalan mengikut group sambil ade team yg masak kat dapur dengan chef samihah... dia mmg terre masak.. abg aku p.. dia mcam biasa lah tlg kak samihah masak... so lepas suma barang dah settle bahagi... kita ada kn solat jemaah dan bacaan yasin.. then taklimat utk pendakian esok... oleh bos2.. en zamri, enkjj, en amar dan lain2. Lepas tu semua relex menikmati alam, dingin kawasan ni.. sambil 2-3org wat last check on stuff.

Hari yang ditunggu2..pg2 lepas subuh berjemah.. semua org bersiap.. Then bergerak ke Tim Pohon Gate.. tempat kami mula mendaki.. Tak silap aku Kul 9 pg waktu.. Then majlis perasmian di adakan oleh pengarah Kampus.. then dalam kul 10 pg mula mendaki.. kami di bahagikan dlam beberapa group sume ada 40 org student 13 lecturer.. mendaki lah kami.. track yang cantik dengan flora dan fauna yang indah.. dari pokok besar balak.. sampai ke poko renek bila menghampiri kawasan yg lebih tinggi..

setelah 6 jam lebih mendaki.. Sampai lah di Laban Rata.. Perhentian utk rehat.. kami bermalam disini.. Group paling lewat sampai Kul 7... leh tgk sunset... cantik berdiri atas awan.. then masak n makan kat sini.. ade restaurant.. masa ni nasi goreng Rm20 sepingan.. tp lapaq nya pasai takpa.. aku wat pinjaman kewangan ngan taiko... Then rehat di situ.. ade 2 cabin satu di laban rata satulg di gunting lagandan (100m dari laban rata)...

kul 1 pg... semua bersiap utk sambung pendakian... kul 2pg semua mula bergerak... kawasan lepas gunting lagandan adalah kawasan berbatu... lepas 3 jam berjalan ada group yg mula berpecah.. sebb penat... then sampai lah di puncak... so group awal menunai solat subu n sujud syukur di puncak.. yg wudud terbatal tu..pasrah le amik wudud dlam kesejukan... then tgk mata hari terbit dan tunggu kawan2 dan bergambar dipuncak... then dalam kul 10 pg kami bergerak turun dari puncak ke Tim Pohon Gate... Letih gila masa nak turun.. sampai lah di Kinabalu park dalam KUl 6.... Otak dah bengong masa nie....

Lepas packing dlam transport.. kami bergerak ke Poring Hot Spring.. menginap di Situ... mcam biase.. kak samihah msak... b4 tu makan KFC di mane ntah.. aku pun tak igt.. malam tu mandi air Panas.. then siang esok g tgk bunga reflesia dalam hutan... Then bergerak Ke KK.. menginap di Marina Bay yg berharga rm300 semlam.. 10 org satu apartment...

Masa di KK kami p shoping di pasar Philipine dan makan di situ.. Best2.. Then bertolak balik ke KLIA dari KK... Mmg best lah trip ni... memori terindah dalam idup.. :) ...

"Persahabatan itu Indah"

2 comments:

myfairy said...

ak ke org mula2 komen ni...?
hahaha...btol2 ke nk g pnjt gunung tu by jan 2010 ni?blm dpt income ttp ni..kalo ad sponsor lg, best jgk...hahaha....

peck lah said...

nice!~
nama aku pun ada dlm blog...
best gila tringat balik...
huhuh!~

Peta Pelawat