Tuesday, April 28, 2009

Seronoknyer berada dirumah

Minggu yang menyeronokkan minggu ni bila berada dirumah.. byk menda yg aku slalu wat masa aku kecik2 aku dapat wat balik bile aku balik umah setelah tamat ijazah pertama aku..

Aku dapat kikis cat kat basikal aku yang skarang jadi basikal adik aku yang kecik, then spray cat balik.. best gila ah wat keje... masa kecik2 dulu aku slalu wat menda2 macam nie... sambil ayah aku tgk.... then nak tunjuk la kat ayah aku hasil keje seni aku terhadap basikal... bile tgk adik aku wat n ayah aku komen, baru aku paham.. ayah aku nak aku semua ade experince buat2 keje guna tangan sendiri.. jgn asyik kira nk upah orang je... bgus ooo pengalaman nie..

Malam semalam plak mak aku wat pizza, mcam aku kecik2 dulu, mak aku slalu wat kan pizza kat kami adik beradik.. maklumlah masa tu duduk langkawi mane ade pizza hut.. dalam kesibukan mak aku keja kat kilang simen tu, sempat gak die belajar wat pizza utk anak2 die yg mmg suka makan... terharu bila tgk mak aku usaha wat nak bg anak2 die makan.. daripada tak reti nk masak piza skrang dah master macam2 masakan... best2.... tq mama...

Yg paling best bile mak aku pangil tlg masak.. nak wat camne ... takde anak pompuan... sebab mak aku slalu ajak lah, aku dah pandai masak... ngorat bakal isteri pun dengan masakan resipi mak ( moi sup n keteow singapore) ... terbukti resipi mak aku berjaya membantu aku memikat si die.. hehehheheh... bgus nie aku tahu ape yg perlu bile g beli barang2 dapur nnt.... tq mama

Pagi2 plak follow bapak aku g JPJ and PUSPAKOM setelkan hal keta... macam kecik2 dlu gak.. suke menyebuk bila ayah aku g pejabat kerajaan ni.. suka la aku main kat tali utk beratur tu... best2... kali ni plak baru aku sedar macam mane bapak aku arrange idup aku dari pada aku kecik masuk sekolah rendah, menengah, matrik then U.. dah nak abes....

Mcam mane dia ajar aku wat duit simpanan, mcam ne die tunjuk cara organise duit... paling aku terharu skali bile dengar secara tak sengaja die cakap kat dealer keta.. my son already finish study, so i want to give him a car and good foundation to start his life... after 3 year hope he can survice comcortablely... perh.. terharu giler....

mmg dari kecik benda2 faundamental macam duit tabung haji ayah aku sediakan... amounce duit poket die bagi ckup2 untuk makan tp mmg tak ckup utk enjoy.. sbb ayah aku particular pasal duit, jadi aku tak berani nak mintak duit lebih melainkan utk yuran n buku.. jadi aku terpaksa organise duit btul2... tak makan, makan sehari sekali.. pinjam duit... tp sgt berbaloi sbb byk pengajaran yg aku dapat... apa yang peting.. ialah ayah aku ajar.. buat yang menda penting dahulu before menda takpenting.. contohnya antara belajar n berseronok... aku boleh je beseronok takyah belaja masa sekolah.. nk je aku g jejalan kat queen bay.. tgk wayang tiap2 minggu.. makan secret recipe.. tp aku tau semua menda ni aku leh wat bile aku dah keje... duit yg ayah aku bg skrang bukan utk berseronok.. tp utk aku belajar.. bukan sahaja aku belajar benda akademik... tp juga pengurusan duit and hidup.. ape yang ayah aku ajar... what i am now...

Aku masih teringat masa sekolah, ayah aku selalu pesan... masa belajar.. belajar.. masa main.. main betul2... (main malaysia nnt abah belikan kasut adidas yang mahal)... tp jgn main-main... sume org ada 24jam.. tp angah dah guna masa besembang dalam kelas tu utk main band n ragbi.. no more masa utk bersembang n main dalam kelas.. masa tu kena guna utk completekan home work... aku amalkan kata-kata ayah.. akhirnya aku dapat macam2 pengalaman yg org lain mungkin terlepas.. aku boleh berbangga dengan penglibatan aku daripada sekolah, matrik and kat U... tq abah....


Berada di rumah setelah abes belajar membuka mata aku mcam mana parents aku organise, arrange, didik kami adik beradik utk hadapi hidup yg mencabar ni.. byk menda lagi yg aku tak dapat nak ukirkan dalam entry kali ni... apa yg telah abah n mama aku lakukan akan aku amik contoh utk membesarkan anak2 aku nnt..... :))






1 comment:

mujahid4869 said...

salam
alhmdulillah, now we see we have a father to follow, a real pareants to take care for us instead of temperory parent name 'hep' at USM
:)

Peta Pelawat