Monday, March 2, 2009

Dari Hembusan Bayu di Negeri Sabah

24 feb 09 (Selasa)

Team deligasi berkumpul untuk bertolak ke LCCT KLIA. Persediaan yang dilakukan selama 3 bulan lepas telah tiba pada harinya. Tak brpa tepat Jam 9 malam kami bertolak ke KLIA dengan bus USM. Terkenang kelas yang akan ditingalkan dan test yang tak akan diambil... dan afiq mula mencatur hari-hari FYP nya....

25 Feb 2009
Kami tiba di LCCT KLIA dalam jam 6pg.. dalam keadaan mengantuk kami memungah barang keluar daripada bus. Manusia teramat ramai di awal pg macam ni.. siap ada yang tido depan pntu masuk airport.. tp bukan team deligasi la.. nasib baik tak kena pijak dengan aku...


Taklimat diberikan oleh Saudara Afif mengenai penerbangan... kami berlepas dengan 2 kapal terbang.. skuad 1 dan skuad 2... sbb ramai sgt nak g sabah pg2 buta nie... selesai taklimat.. kami semua g solat dan breakfast nasik lemak RM5 .. hahahhaha
Skuad 2 check in pada jam 9 pg lebih.. masa ni skuad 1 sudah berada di awangan menuju ke sabah... sudah lama rasanya tak naik kapal terbang...

aku dengan macho nya naik kapal terbang walaupun mashal kat sebelah dok tuib wisel suruh cepat naik.... jarang2 naik kapal terbang bah.... sabar ye bah...
Setibanya kami di Terminal 2 KKIA, kami disambut oleh MPP UMS. Dalam gmbar kelihatan Faiz, kembar dan emily menyambut kami.. Saudara Azhar jugak ada tp tak masuk dalam gmbar, tak silap tgh berbual dengan afif kot.. mereka lah yang menjaga dan memberi layanan yg sgt istimewa kepada kami sepanjang kami di sana.. aku secara peribadi sgt terharu dengan layan dan masa yang mereka luangkan kepada kami.. memori yg sukar dilupakan... Tq sahabat di UMS..

Team Deligasi ke Anjung Pelajar utk sesi ice - breaking dan makan tgh hari yang disediakan oleh pihak UMS.. kat situ ade jual yogurt turkey.. kawasan usahawan pelajar dan bilik persatuan kelab....
Ice -Breaking yang dipengerusikan oleh sauadara Azhar, Naib YDP MPP UMS bg akademik dan Hubungan Diplomatik... Kemudia n disusuli ucapan selamat datang oleh YDP MPP UMS saudara Azrul Ibrahim dan Ucapan balas oleh saudara afif... Majlis Penyerahan cenderahati diadakan selepas itu..Sebelum bergerak ke Lawatan kampus 1, team deligasi bergambar bersama MPP UMS di anjung siswa.
Sebahagian angota deligasi bergmbar dihadapan dewan chanselor.. mcam colosium...

Kami melawat Library UMS. Ramai btul pelajar g library... bagus-bagus... mcam aku kat kampus gak.. hahahahah
Bilik Noble.. satu ruangan yang menarik di dalam library UMS . Ruangan ini menyimpan karya-karya pemenang noble yang terlenal. nnt karya aku pun ada dalam ni gak.. tunggu....


Seterusnya ruangan perdana.. yang menyimpan koleksi dan manuskrip seperti surat-surat dokumen kerajaan daripada PM no 1 sampai no 5..

Bakal-bakal perdana menteri mengadakan sidang khas meluluskan sesuatu...
Seterusnya kami melawat chanselori... skrang berada ditaman dihadapan chanselori... cepat-cepat.. pejabat dah nak tutup....

dihadapan canselori... banguanan ini merupakan bangunan berkembar... yg dalam gmbar tu die punye jambatan yang menghubungkan antara dua bangunan... menara yang 3 j3jaka melaya ni amik gmbar merupakan tugu cabaran wawasan 2020..
Didalam canselori terletak muzium UMS.. pelbagai bahan sejarah mengenai UMS dipamerkan disini.. saiz UMS 999 hektar... IPTA ke 9... dll...Bergambar dihadapan canselori.. belakang kami ada air pancut... kedalaman 1 m.. nasib baik takdak yang jatuh ke belakang.. kalu dak.. takyah mandi dah...

Bangunan canselori UMS ni juga mengadap laut.. permandangan yang indah dan permai... cantik taman kat canselori ni...

Selesai lawatan kampus kami check ke rumah di kolej kediaman Indah Permai... Blok ladies nie.. hehehehehe... tp kami baik... kan zool kan... team deligasi bersiap utk acara makan malam... tp aku and zool tenang ja tunggu time p makan..

Kami menikmati makan malam di Anjung Selera yang terletak di tepi Pantai... Romantik gila tempat ni.. dia ada banyak2 kedai kat sini.. saudari mas dari UMS rekemen kedai yang terbaik kat kami..
Jeneral Shahril menikmati JUS GELAS BESAR dan aku pun terpedaya.. padan muka aku... meja ni sedang menanti makan utk di abeskan...

Table aku.. makanan yang special kat sini adalah sayap ayam dan nasi goreng lalap.... apa lg kami order benda yg special ni la.. sampai la perut aku kembung.... terperangkap dengan JUS GELAS BESAR... selesai aktiviti utk hari pertama.. lepas ni kami balik ke kolej IP bersiap sedia utk kajian esok....

[Part 1 Selesai.. esok story part 2]

8 comments:

Anonymous said...

ehem..bru je blik dh tulis blog..bgos bah...=)...INTAN is da best..

Ariff Redza said...

sudah lama tak nulis bah... macam tahu ja yg bagi komen ni raksasa...

Anonymous said...

ahahahah..cpt btol mat kilau buat blog..tp asal gmbr faa cket jew..?! huh..menarikkan lgk dengan gosip2 hangat di sna..mane2 y da pgi pahtu ade trsangkut ngan mna2 sumandak atau tanakguagu...hehehehehe...jngn ba!

Anonymous said...

kalo nak tahu y atas tu kusha la..!huh..! ultraman sngal..!

Anonymous said...

30 minit rm 35 saja bah,bleh? muahahaha

uNcLe DeeN said...

x beli pa2 cenderahati ka kat kami kat cni??????????...hehehe....

Anonymous said...

Wow best nie...

sharkk said...

anak buah aku pon ader join cehhh

Peta Pelawat