Thursday, November 12, 2009

Kenapa bayar lebih?

Hari aku nak kongsi cerita pasal harga minyak. Td masa makan char keteow dengan member aku, die citer pasal keta yang takleh guna ron 95. Kerajaan malaysia ni bijak, dengan kempen guna RON 95 kononnya prestasi lebih meningkat sedangkan satu dunia tau minyak RON 95 rendah kualiti daripda RON 97. Signifikasinya, prestasi kereta yg guna RON 95 juga rendah berbanding yang guna RON97.
Nampaknya dengan kempen RON 95 lebih baik utk kereta tempatan. Kerajaan berjaya mengaburi rakyat yang perlu bayar harga lebih untuk sesuatu yang lebih rendah kualitinya. Sepatutnya dengan RM1.80 leh dapat minyak RON97, tp skrang dapat RON95. Pelikkan, takda sapa pun bising. Salah, sebenarnya ramai gak yang bising, Kerajaan BN perlu lebih berhati-hati kerana senjata ini akan digunakan dalam pilihraya akan datang.
Konsep satu malaysia: Apa jadi, rakyak kena dulu.

3 comments:

ryu said...

sebelum ni, minuman kegemaran rakyat malaysia iaitu milo, pun dikaburi. milo ni sebenarnya dibuat dari koko tempatan, yang berkualiti rendah dan koko berkualiti tinggi dieksport ke luar negara. sampai sekarang pun kita asyik dapat yang buruk, yang baik sumer dah bagi orang.

Anonymous said...

Cerita pasal kereta pun sama. Sbb ada kereta proton lah kita kena bayar mahal utk beli kereta lain. Cukai utk kereta import hampir 100%. Duit masuk kat kerajaan plak. Harga kereta proton mahal plak mahal daripada yg di import. Rakyat yg untung ke kerajaan yg untung? Kualiti kereta proton seperti kita sedia maklum... 100 yg di keluarkan 30 akan mengalami masalah...

The Muppets Boy said...

Aslkm,...hehe like diz blog...erm kalau free,jom visit blog sye di http://kedairejek.blogspot.com ,ok jmpe lagi

Peta Pelawat