Friday, May 15, 2009

Bukan sekadar Kerusi Batu

Hari aku nak share cerita pasal kerusi batu. Bukan sekadar kerusi mencantikan halaman rumah. Namun ada cerita disebalik kerusi batu ni.

Isnin lepas aku balik umah di alor star. Then pada hari selasa menghampiri tengahhari.. suddenly ada hon lori berbunyi kat luar rumah.. aku pun jengok kat luar rumah, tgk2 ada lori yang penuh dengan kerusi batu.. igtkan parents aku beli kerusi batu baru... aku pun pangil la ayah aku....

Then ayah aku pun g kat lori tu. Then ayah aku beli kerusi tu.. aku still tak tau apa ceritanya... rupa-rupanya .... abg-abg yang dtg jual ni dari Pengkalan Kubur, Kelantan.. Perh jauh tu.. jadi ayah aku jemput la depa minum teh...

So depa pun cerita.. depa market kan kerusi batu ni keluar dari kelantan utk cari rezeki.. kagum aku dengar.. kesunguhan org2 muda mengusaha peniagaan ni.. dengan mengunakan lori 3tan.. depa bawak 28 set kerusi batu yang berat nya 7tan.. drive daripada kelantan, bayang kan jalan berbukit-bukit dan bengkang bengkok dengan beban 7tan.. then bermalam di masjid2.. di siang hari, depa p sekolah-sekolah, rumah-rumah utk jual kerusi batu ni... kesungguh depa sgt mengangumkan... ini yang dinamakan usaha utk berjaya.. peristiwa yg jadi depan mata aku ni membuatkan aku bersemangat utk menghadapi cabaran yang bakal mendatang.

semogo kisah yang aku kongsi ni, memberi semangat kepada kawan-kawan yang ingin terlibat sebagai usahawan..




5 comments:

aminsafa86 said...

kerusi batu tu corak mcm atas tu ker??family sy pun ada wat gak kerusi batu corak batang kayu tu..tp wat kt pcb, kelantan. mgkin sy pun kenal gak geng2 dorang yg jual kerusi tu..brape ea harge yg dorang jual?

Anonymous said...

Assalamulaikum saudara. Saya pun berminat nak beli kerusi batu dari Kelantan ni. Harga dalam RM200/set. Malangnya penat bertanya dari satu kedai ke satu kedai makan mana depa beli kerusi batu ni. Tak dak sorang peniaga pun nak bagi address. Saya nak beli, depa tak bagi info. Dari satu segi kita faham la, depa nak up kan harga. Contohnya di Melaka baru ni saya survey, tengok kerusi batu sama, tapi tekan harga dekan RM350, supplier yang sama; macam lah kita tak tau, tengok pattern pun dah tau pengeluar dari Kelantan ker dari Banting Selangor. Survey sekali lagi area Selangor, pun sama gak. Jawapan diterima, alamat tak ada lain kali je; tinggal kan contact number, nanti call. Apa la? Buat penat jer berenti motor, cross jalan nak tanya.Ada yang sampai up harga jejak RM 400. Orang yang nak membeli tu tentulah dah survey betul tak, yang hangpa dok up gila2 buat apa kan, dah tentu lah menunjukkan hangpa makan 2 kali ganda kat situ. Kesian..kesian peniaga batu Kelantan, lagi kesian abang abang driver yang bawak kerusi batu ni....depa dapat sikit...sampai kat peniaga-peniag kedai makan....depa pukul sampai 2 kali ganda kan berdosa tu...dah la makan kawan tu terhad...up sampai 2 kali ganda terus takdak sapa nak beli. Takat RM 3 - 4 ratus lebih baik beli kerusi besi berkerawang lagi cantik , tahan lama. Tambah lagi RM 100, dapat kerusi batu besar skit. -YANG KECEWA-

Ariff Redza said...

nnt aku check dia punya contact nombor.. ada kat alor star.. skrang aku kat penang..

Anonymous said...

Ni hah.. Ak pnah bli ngan diorang tahun lps, skrg xtau la meniaga lg ke x.. 0179482017

Anonymous said...

kalau berminat nk berniaga boleh call vsixsuper trading 012-4917881
04-4681141 .
vsixsuper ialah sebuah kilang pengeluar kerusi batu terbesar di kedah..penghantaran ke seluruh malaysia disediakan..

Peta Pelawat